Firman piikkiin..kö?
Mitä sinne kirjanpitoon saikaan kuluiksi kirjata?
Törmäsin Taloustaidon artikkeliin vähennyskelpoisista kuluista ja kirjoitin siitä TaseControllin somekanaville. Artikkelin lopun linkistä pääset virkistämään muistia, että mitä kaikkea ns. firman piikkiin saikaan kirjata. Laita vaikka postaus Tallennettujen joukkoon, niin voit palata siihen myöhemmin.
Tässä (3.2.2023) postaukseni aiheesta; Mitä sinne kirjanpitoon saikaan kuluiksi kirjata?
Voit lähteä ratkaisemaan asiaa kysymällä, liittyykö kulu liiketoimintaan? Se on myös pystyttävä
u s k o t t a v a s t i perustelemaan. Jos kulun kohdetta voidaan käyttää myös vapaa-aikana, se ei lähtökohtaisesti ole vähennyskelpoinen, ellei sitä veroteta esim. luontoisetuna.
Yhtiömuoto (Oy/Ay/Ky/Tmi) ja toimiala vaikuttavat vähennyskelpoisuuteen.
Tulee myös huomioida, että vaikka kulu olisi tuloverotuksessa vähennyskelpoinen, se ei välttämättä ole yrityksen alv-velvollisuudesta huolimatta alv-vähennyskelpoinen. Näissä voi ilman asiantuntijuutta mennä helposti pieleen.
Esimerkiksi auton korjauskulut ovat ammattiautoilijalle vähennyskelpoisia kuluja. Tilitoimistolle ne eivät ole, ellei yritykselle ole hankittu jonkun käyttöön luontoisetuautoa. Luontoisetuautoista ja henkilöautoista, ei ole alv-velvollisilla yrityksillä, pääasiassa takseja ja autokouluja lukuun ottamatta alv-vähennysoikeutta. Yksikin km yksityisajoa poistaa alv-vähennysoikeuden.
Yrityksen henkilökunnan kuluista iso osa on alv-vähennyskelvottomia, koska omistajille ja henkilökunnalle tehtävät hankinnat eivät palvele/edistä verollista liiketoimintaa. Tällaisia ovat esim. lahja-, liikunta-, virkistyskulut kollektiivisia henkilöstöjuhlia ja -palavereita lukuun ottamatta, mukaan lukien työmatkojen hotelliaamiaiset.
Kirjanpitäjät ja talousasiantuntijat eivät kiusallaan kysele kuiteista ja laskuista lisätietoja, vaan he pyrkivät laatimaan kirjanpitonne niin, että sen tarkempi tarkastelu kestää ns. päivänvaloa eikä aiheuta ikäviä lisäkustannuksia ja seuraamuksia.