Mikä voi mennä kirjanpidossa pieleen?

27.09.2023

Lukuaika 2 min

Yleisiä virheitä kirjanpidossa - mikä avuksi?

Asiakaskokemuksesta tiedän, ettei kirjanpidolliset asiat ole aina helppoja tai edes kiinnostavia.
Tässä muutamia juttuja pohdittavaksi yrityksesi näkökulmasta.

1. Päätät säästää rahaa ja tehdä kirjanpidon itse tai valitset väärän asiantuntijan.

Oletko varma, että sinulla on aikaa ja halua tutustua tarvittaviin lakeihin, säännöksiin ja ohjeisiin? Ilman riittävää asiantuntijuutta on hankalampi huomioida yritystoiminnan eroja, tulkita kulujen vähennyskelpoisuutta sekä tehdä oikeanlaisia kirjausratkaisuja, jotta säästetään veroissa sekä vältytään virheseuraamuksilta. Myöskään kaikki yrittäjien kesken jaettavat neuvot eivät käy kaikille, eivätkä välttämättä ole edes oikea tapa toimia.

Todellisuudessa TaseControllin asiantuntijan hyödyntäminen säästää aikaasi ja rahojasi.

2. Entä, jos et ymmärrä mitä asiantuntijasi sinulle kertoo?

Suurin osa yrittäjistä ei ole perillä kirjanpidon termeistä, ainakaan aluksi ja talousasiantuntijan tehtävä onkin kertoa asiat ymmärrettävästi. Me saatamme työnimussa tämän joskus unohtaa, joten suosittelen rohkeasti kertomaan, jos ammattisanastoa vilisevä viesti meni yli hilseen.

Täällä TaseControllilla Laura varmistaa asiakkaan selustan ja antaa neuvoja, joihin voi luottaa.

3. Onko kulutositteet hukassa?

Oletko tiliotetta läpikäydessä törmännyt maksuihin, joista et enää muista mihin se liittyi? Oletko jopa maksanut vahingossa oman kulusi firman kortilla? Jos kuitti, jolla todentaa kulun kuuluminen liiketoimintaan puuttuu, siitä voi tulla seuraamuksia tarkemmassa tarkastelussa. Tiesithän, että ilman alv-erittelyn sisältämää kulukuittia – et saa tehdä alv-vähennystä. Suosittelen käyttämään yrityksen maksukortteja/tilejä vain liiketoiminnan kulujen maksamiseen.

Älä menetä enempää rahaa kadonneina kuitteina, vaan ota TaseControllin palveluihin sisältyvä mobiiliäppi käyttöön ja kuvaa sillä kuitit heti ne saatuasi suoraan kirjanpitoon.

4. Et tiedä mitkä laskuistasi on vielä saamatta.

Laskun tekeminen on hyvällä ohjelmalla aina mukavaa, mutta entä saamisien seuranta? Saatu suoritus tulee kohdistaa oikeaan avoimena olevaan laskuun, jotta nähdään mitkä laskuista on saamatta. Entä, kun suorituksia tulee ilman viitettä tai väärällä sellaisella, maksaja onkin eri niminen tai summakaan ei täsmää. Homma menee heti hankalammaksi ja kiireen keskellä siirtyy myöhemmäksi. Saamisten ajantasainen seuranta ja perintä on kuitenkin yksi tärkein tehtävä kassanhallinnan kannalta, joten ota se tehtäväksi säännöllisesti.

Tässä auttaa suuresti sähköisen ohjelmiston (Fennoa) automaatiot verkkolaskuissa ja perinnässä sekä TaseControllin reskontrapalvelut.

5. Käteissuorituksia ja -kuluja puuttuu, jolloin kirjanpidon tulos vääristyy.

Jos käytössä on käteistä, varmista asiantuntijaltasi oikea menetelmä niiden seurantaa, täsmäytystä ja kirjaamista varten.

TaseControllin Laura auttaa valitsemaan sopivimman prosessin tähänkin ongelmaan.

6. ALV-kantojen ja säännösten virheellinen käyttö sekä puutteet merkinnöissä

Yllättävän usein törmää laskuihin, joissa on arvonlisäverotuksellinen virhe. On saatettu tulkita virheellisesti oma toiminta alemman alv-kannan alaiseksi, kun olisikin pitänyt käyttää yleistä, 24 prosentin alv-kantaa. Tai on laskutettu toimeksiantajalta kilometrikorvauksia ilman arvonlisäveroa mieltäen ne verottomiksi korvauksiksi, kuten palkansaajilla. Voi myös olla kyse käänteisen arvonlisäverotuksen tulkintavirheistä tai puutteellista merkinnöistä laskuilla.

Jos yhtään epäilyttää, kannattaa asia varmistaa asiantuntijalta. Varsinkin, jos olet aloittelemassa uutta toimintaa, kirjanpitoasi tehdään perinteisesti viiveellä (asiantuntijasi saa laskut käsiinsä jopa reilun kk:n päästä tapahtumasta) tai olet neljännesvuosi- tai vuosi-ilmoittaja.

Kirjoittaja, TaseControllin Laura auttaa sinua välttymään mm. näiltä hankaluuksilta +17 vuoden kokemuksen, korkean koulutustason, organisointitaitojen ja vahvan substanssiosaamisensa avulla.