Riittikö maksamasi ennakkoverot?

13.01.2023


Lukuaika 1 min.

Vielä ehdit maksaa lisäennakkoa ilman viivästyskorkoa.

Jos maksamasi ennakonpidätys tai ennakkovero ei riittänyt, maksamalla
lisäennakkoa voit pienentää jäännösveroa eli "mätkyä" ja sille maksettavan koron määrää.

Tmi-yrittäjät ja yksityishenkilöt voivat maksaa lisäennakkoa ilman viivästyskorkoa 31.1.202X asti. Tämänkin jälkeen lisäennakkoa voi maksaa huojennetulla viivästyskorolla oman verotuksen päättymiseen asti (tieto tästä ajankohdasta löytyy keväällä saatavasta verotuspäätöksestä).

Yhteisöillä verovuosi on tilikausi. Jos se ei ole sama kuin kalenterivuosi, tilikauden päättymispäivä määrittelee verovuoden. Yhteisöt voivat maksaa lisäennakkoa ilman viivästyskorkoa tilikauden päättymiskuukautta seuraavan kuukauden viimeiseen päivään asti.

Tämän jälkeen lisäennakkoa voi maksaa huojennetulla viivästyskorolla määrätyn jäännösveron eräpäivään asti.

Esimerkiksi vuonna 2023 huojennettu viivästyskorko on 2 % ja viivästyskorko 7 %. Viivästyskorko muuttuu vuosittain peruskoron muuttumisen myötä.

Lisäennakosta on tehtävä hakemus ennen maksamista. Se onnistuu Omaverossa. Tmi-yrittäjät ja yksityishenkilöt voivat hakea lisäennakkoa myös puhelimitse 029 497 000.

Pienin mahdollinen lisäennakon summa on 170 euroa. Tätä pienemmät summat peritään jäännösverona lopullisen verotuksen yhteydessä.

Jos verovuoden päättymisestä on jo yli kk aikaa ja puuttuva vero on korkeintaan noin 1 200 euroa, voi olla edullisempaa maksaa vero jäännösverona huojennetun viivästyskoron sisältävän lisäennakon sijaan, koska jäännösveron korko lasketaan eri tavalla.

Jos sinulla ei ole tietoa ennakkoverojesi tilanteesta, kannattaa viimeistään tässä kohtaa kääntyä oman Asiantuntijasi puoleen.


Lähde: vero.fi