Yrittäjän päivä

05.09.2023

Miten minusta tuli yrittäjä?

Lukuaika 2 min

Minusta ei pitänyt tulla yrittäjää.. Kuinkas sitten kävikään?

Suomen Yrittäjät ovat haastaneet yrittäjiä kertomaan heidän omat tarinansa yrittäjiksi ryhtymisestä. Jospa minäkin yrittäisin kasata ajatuksiani aiheen tiimoilta..

Kuten kerroin, minusta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Ai miksikö?

Siksi, että olen 90-luvun laman lapsi ja isäni tekemän konkurssin myötä nuoren tytön oppi oli, etten ikinä ala yrittäjäksi enkä ota, enkä takaa kenenkään lainaa. Koti meni alta ja vanhemmat päätyivät avioeroon. Yllättäen asuttiinkin äidin kanssa kaksin vuokralla, kaukana keskustasta. Muistan vieläkin sen häpeän, kun pienellä paikkakunnalla aiheesta juoruiltiin. Olin kuitenkin liian pieni ymmärtämään mistä kaikesta silloin oikein oli kyse.

Iän ja tiedon myötä ajatukset muuttuivat. Päädyin mutkan kautta opiskelemaan ja työskentelemään taloushallintoalalle vuonna 2006. Yrittäjyys ja konkurssi sekä niihin liittyvät asiat tulivat teoriassa ja asiakkaiden myötä tutummiksi. Reilu kymmenen vuotta sitten alettiin ystäväkollegan kanssa vaihtelemaan ajatuksia siitä miten "meidän yrityksessä" olisi asiat milloinkin hoidettu ja taidettiin me valita mappien värikin valmiiksi. Työn ohella AMK-tutkintoa suorittaessa tuli tehtyä omalle tilitoimistolle liiketoimintasuunnitelmakin, mutta se jäi uskalluksen puutteessa vain suunnitelmaksi.

Juuri ennen Covid-epidemian puhkeamista, aloin harkitsemaan korkeakouluopintoja. Työ oli 13 vuoden jälkeen alkanut maistua puulta ja olin kyllästynyt mm. tammikuusta toukokuuhun kestävään kiire- ja ylityöpaineeseen ja siihen, että lasten hiihtolomat jouduin aina töihin muun perheen lomaillessa. Työn ohessa kunnolla kouluttautumiseen ei myöskään ollut aikaa, eikä töiden päälle omalla ajalla enää jaksanut. Lisäksi ikääkin alkoi jo kertyä ja kaikenlaista toimistotyölaisen kremppaa.

Kun Covid sitten puhkesi ja lastenkin oli lopulta jäätävä kotiin – oli digiloikan myötä tullut tarjolle verkko-opintoja (jopa ilmaisia) enemmän kuin koskaan. Koitti aika toteuttaa suunnitelmat ja siirtyä opiskelijaksi.

Opiskeltuani yliopistossa tilintarkastus- ja kirjanpito-oikeutta sekä ammattikorkeakouluissa työoikeutta, henkilöstöjohtamista, konsernikirjanpitoa ja digitaalisten työkalujen hyödyntämistä - havahduin oman asiantuntijuuteni vahvuuteen ja uuteen innostukseen talous- ja henkilöstöhallinnon alaa kohtaa. Ilmoittauduin alamme arvostettuun KLT-tenttiin viimetipassa ja syyskuu 2021 kului Kari Alholan preppauskurssin tehtävien parissa.

Opintojen ohessa mieleen oli noussut ajatus yrittäjyydestä ja siitä eikö asioita voisi tehdä paremmin. Covidin myötä työskentely kotitoimistossa oli arkipäivää eikä sähköisesti toimivalle tilitoimistolle tarvittu enää toimistotiloja kiinteineen kustannuksineen. Asiantuntijuuteni lisäksi tarvitsin vain hyvän tietokoneen tarvikkeineen sekä kustannustehokkaan ja toimivan ohjelmiston. Riskit olivat pienet. Päivitin 2013 laaditun liiketoimintasuunnitelman, tein laskelmat ja ryhdyin toimeen.

Lokakuussa 2021 olin ensimmäistä kertaa elämässäni yrittäjä. Ylpeänä otin vastaan ystävän Kauppalehdestä leikkaaman sivun uusista yrityksistä, jossa minun Tilitoimisto TaseControlli Ky mainittiin. Olin uskaltanut..
Noin kuukausi tästä sain kuulla läpäisseeni KLT-tentin ja pääsin kokemaan uudenlaista ammattiylpeyttä. Yksinyrittäjänä olin ilman työyhteisöä, joten skumpan kilistelyt jäi perhepiiriin – ilman ammatillista ymmärrystä saavutuksestani. Olin silti onnellinen tekemästäni valinnasta.

Yrittäjyys ei ole helppoa, mutta se on vapautta.

Minulle se on vapautta valita milloin, missä, miten ja kenen kanssa tekee yhteistyötä.

Minulle se on vapautta toimia omien arvojen mukaisesti.

Minulle se on vapautta antaa mahdollisimman paljon aikaa perheelle.

Minulle se on vapautta valita miten haluan kehittää itseäni ja osaamistani.

Minulle se on vapautta valita kuinka paljon teen töitä.

Minulle se on vapautta pitää itsestä entistä paremmin huolta.


Tätä kaikkea mm. yrittäjyys on minulle. Mitä se mahtaa olla sinulle?