Arvonlisäveron alarajahuojennus

20.01.2023


Lukuaika 1 min.

Milloin saat haettua maksamasi alvit takaisin?

Arvonlisäveron alarajahuojennus on verohelpotus niille yrittäjille ja yrityksille, jotka kuuluvat alv-rekisteriin ja joiden tilikauden (12 kk) veroton liikevaihto on alle 30 000 euroa.
Enintään 15 000 euron verottomalla liikevaihdolla (10 000 euroa vuonna 2020), yritys saa huojennukseen oikeuttavan arvonlisäveron kokonaan takaisin.

12 kk:sta poikkeavalla tilikaudella liikevaihto suhteutetaan edellä mainittuihin rajoihin.  

Ihan kaikkia myyntejä ja veroja ei kuitenkaan huomioida huojennuksessa, joten ihan yksi yhteen eivät välttämättä huojennukseen oikeuttava liikevaihto ja veron määrä ole liikevaihdon kanssa. Asia selviää kirjanpidon ja Verohallinnon alarajahuojennuslaskurin avulla.

Jos siis veroton liikevaihtosi on alle 30 000 euroa, muista ilmoittaa/valvoa, että ilmoittajasi hakee huojennusta verokaudesta riippuen;
- tilikauden viimeisen kk:n alv-ilmoituksella
- kalenterivuoden viimeisen neljänneksen (loka-joulu) alv-ilmoituksella
- kalenterivuodelta annettavassa alv-ilmoituksella


Saatu huojennus on saman verovuoden tuloveroilmoituksella ilmoitettavaa veronalaista tuloa.

Lähde: vero.fi https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/alarajahuojennus/

Päivitys 20.1.2024

Tämän hetken tiedon mukaan vuosi 2024 on viimeinen vuosi, kun arvonlisäveron alarajahuojennus on hyödynnettävissä. Tämä pienyrittäjille tärkeä veroetu poistuu ja tämä tulisi huomioida joko tulevassa hinnoittelussa, tai miettiä uudelleen arvonlisäverorekisteriin kuulumista.