Näin yrityksesi toivottavasti välttyy huijausyrityksiltä

13.09.2022


Huijareita liikenteessä - mitä voit tehdä suojataksesi yrityksesi?

Olemme valitettavasti saaneet viime aikoina lukea ikävistä huijauksista, jotka ovat kohdistuneet yrityksiin ja joissa rikolliset ovat päässeet muuttamaan yhtiön tietoja sähköisesti ja röyhkeästi vahvasti tunnistautumalla väärennettyjä asiakirjoja käyttäen.

PRH pyrkii saamaan läpi lakimuutosta, jolla tällaisia huijauksia pystyttäisiin paremmin ehkäisemään, mutta sitä odotellessa lukekaa nämä PRH:n suosittelemat suojautumiskeinot!

Kaupparekisteri on yleiseen käyttöön tarkoitettu rekisteri, josta on oikeus saada tietoja sinne merkityistä asioista ja ilmoituksista liitteineen.

Muista siis nämä!

Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, esim. pöytäkirjoja tai yhtiösopimuksia, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai arkaluonteisia tietoja, kuten terveystietoja.

Jos teet ilmoituksen paperilomakkeella, ilmoita henkilöiden yksilöintitiedot erillisellä henkilötietolomakkeella. Älä laita muille ilmoituslomakkeille henkilötunnuksia ja kotiosoitteita.

PRH:n asiakkaana voit saada kirjeitä, puheluja, laskuja ja laskumuistutuksia, joilla ei ole mitään tekemistä PRH:n kanssa. Tällaiset harhaanjohtavat yhteydenotot tulevat enimmäkseen ulkomailta ja englannin kielellä, mutta sinuun voidaan myös ottaa yhteyttä Suomesta ja suomen kielellä.

PRH:lla on palveluja, joilla voit suojautua huijauksia vastaan. Palvelut ovat maksuttomia.

Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa.
Kun allekirjoitat ilmoituksen netissä YTJ-palvelussa, valitse yrityksen ilmoitukset tehdään jatkossa vain sähköisesti. Näin varmistat, että jatkossa yrityksesi ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle voi tehdä vain henkilö, jolla on siihen oikeus.

Tässä kuitenkin vielä huomioitava se, ettei PRH:lla välttämättä huomata, jos yhtiön muutosilmoituksessa käytetään väärennettyjä asiakirjoja, siksi kannattaa säännöllisesti seurata muutoksia yrityksesi kaupparekisteritiedoissa.

Saat ilmoituksen muutoksista automaattisesti sähköpostiisi, jos toimiva osoite on ilmoitettu kaupparekisteriin. Huom! Tämä tieto on julkista tietoa.
Jos sähköpostisoitteesi ei ole julkinen, voit tilata muutostietoilmoitukset paperilomakkeella.

Voit tarkistaa suomi.fi-sivuston palvelusta, että omat henkilötietosi on merkitty oikein kaupparekisteriin. Palvelussa näet voimassa olevat vastuuhenkilön roolisi.

Voit ilmoittaa maksutta rekisteröintikiellon PRH:een. Tällöin sinua ei rekisteröidä yrityksen, yhdistyksen tai säätiön vastuuhenkilöksi ilman erillistä suostumustasi.

Jos epäilet, että joku on tehnyt ilmoituksen kaupparekisteriin luvatta yrityksesi nimissä, ota heti yhteyttä kaupparekisterin neuvontaan. Tee tarvittaessa rikosilmoitus poliisille.

#suojaayrityksesihuijauksilta
#prh
#kaupparekisteri

Lähde: Patentti- ja Rekisterihallitus, prh.fi