Huomioitavaa lahjoituksia suunniteltaessa

04.03.2022

Haluaako yrityksenne tukea esim. Ukrainan sodan jalkoihin jääneitä? Mitä olisi hyvä tietää yrityslahjoituksista?

Meillä kaikilla on nyt kova huoli ja auttamisen tarve Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen johdosta. Haluan kuitenkin myös muistuttaa tässä kohdin yrityksiä muutamista asioista.

Yritykset voivat lahjoittaa varoja (osakeyhtiöt hallituksen tai yhtiökokouksen päätöksellä), mutta lahjoituksia Ukrainaan ei voida Verohallinnon kannan mukaan vähentää verotuksessa. Vain tulonhankkimiseen liittyvät menot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia.

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/uutiset/uutiset/2022/n%C3%A4in-yritysten-ja-yksityishenkil%C3%B6iden-tekem%C3%A4t-lahjoitukset-ukrainaan-k%C3%A4sitell%C3%A4%C3%A4n-verotuksessa/

Jos ryhdytään pyytämään vastikkeettomia rahalahjoituksia Ukrainaan lahjoitettavaksi, on muistettava selvittää rahankeräyslupa-asiat Poliisin kanssa.

Tukimyyntikampanjoita suunniteltaessa ja markkinoidessa on hyvä käydä tarkasti läpi arvonlisäverokysymykset ja mainonnassa käytettävät sanamuodot, jotta asiakas saa osallistuessaan oikean käsityksen summasta, joka lahjoitetaan eteenpäin.

Netistä löytyy listauksia eri tahoista, joiden kautta saa tehtyä lahjoituksia. Mainitsen tässä niistä muutaman.

https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/ukraina/

https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/kampanjat/ukrainan-kriisi

https://www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/ukrainan-sota/